Căcatul de primăvară

Da, ai citit bine. Astăzi vom vorbi despre căcatul de primăvară. Cum adică al cui? Eu sper ca doar al patrupedelor, nu și al bi.

Puține străzi din această frumoasă și minunată țară a lui Ștefan Cel Mare și viteaz, sunt ferite de căcat.
Căcatul acela proaspăt aburind de câteva zeci de minute, căcatul acela în crustă și fără miros dacă nu e deranjat, sau căcatul acela în formă de căcat dar stare avansată de putrefacție pe care dacă-l deranjezi… i se rupe de tine și talpa ta.

Vorbim despre acel gen de căcat care înghesuit vreo 2 zile la rând, iasă săracul de el fix pe trotuar în fața blocului, pentru că celălalt căcat, de data asta de om, a fost suficient de naiv încât să creadă că o să poată să aibă grijă de un câine.
Sau acel căcat pur și simplu “uitat” în nesimțire acolo, pe trotuar, în iarbă, pe stradă, pe băncuță, în spațiile de joacă pentru cei mici, lângă roata mașinii, în copac, adică peste tot, numai la ușa stăpânului nu.

Tragem deci concluzia: căcatul este de mai multe feluri. Dar degeaba, prea multe explicații. Zic mai bine să ne delectăm în imagini:

O adevărată artă pe care tu ca simplu trecător nu ai cum să o ratezi, e imposibil.

Ce spune legea?

Am să citez din Hotărârea Consiliului General al Municipiului București Nr.120 din 30.06.2010, pe scurt H.C.G.M.B 120/2010:

Art. 34
(1) Posesorii de animale de companie au următoarele obligații în timpul plimbării animalelor pe domeniul public:
a) să dețină asupra sa materialele necesare (făraș, mătură, pungă, etc) pentru curățarea locului și evacuarea dejecțiilor fiziologice;
b) să nu permită accesul, animalelor de companie pe spațiile, verzi din parcuri, grădini publice și cele aferente ansamblurilor de locuințe, în spațiile de joacă amenajate pentru copii, în magazine și piețe de desfacere a produselor agroalimantare. Accesul cu animalele de companie va fi permis numai în spațiile special amenajate. Nu vor fi supuși acestui regim, câinii de serviciu ai Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Administrației și Internelor;
c) menținerea câinilor în lesă, iar cei din categoria câinilor agresivi vor purta obligatoriu și botniță

Ce amenzi se aplică?

Dacă posesorul de animale este prins pe domeniul public fără făraș, amenda este între 200 și 500 de lei. Aceeași amendă se aplică și pentru punctele b) și c).

Ce fac posesorii de animale?

Nimic. Dar nici nu-și recunosc greșelile, parcă sunt o societate secretă.

Ce facem noi, cei deranjați?

Nimic.

Ce trebuie să facem noi?

Câte o sesizare la primăriile din raza sectorului sau localității de unde ai văzut incidentul. Ca să le facem munca mai ușoară, sesizarea trebuie să fie scurtă dar să conțină musai locul cât mai exact și ora evenimentului.
Din surse sigure știu că se vor face anchete și poți să primești și răspuns.

Am făcut puțin research pe google, căutând “sesizare politia sector 1” sau “sesizare politia sector 2” și am ajuns la niște linkuri pe care vi le las și vouă în speranța că o să le folosiți și nu o să recurgeți la alte metode mai neortodoxe.

Așadar concluzia este că dacă ai o problemă poți trimite o sesizare poliției din sector 1, sector 2, sector 3, sector 4, sector 5 sau sector 6 București.

Probabil că există soluții și pentru celelalte județe din țară, însă personal nu am căutat, nu sunt la curent.

Ce măsură suplimentară ar putea lua autoritățile?

Ar putea mediatiza niște cretini prinși afară fără pungă. Chiar dacă amenda este mică, puterea exemplului încă funcționează atunci când ești postat pe zidul rușinii.

Veți spune, da, dar sunt mulți câini comunitari pe străzi. Da, sunt, dar chiar și asa, cred că responsabilizarea posesorilor de animale ar face mari minuni pe trotuare.

P.S. Pozele sunt adunate în 2 zile diferite de pe 2 străzi din București: Alexandru Philippide și Aurel Vlaicu.

Abonează-te la viitoarele articole pe facebook/zablog.ro sau email:

  • Share pe Facebook
  • Google+
  • Twitter

26 thoughts on “Căcatul de primăvară”

  1. Ca idee…vine politia locala, controleaza, are punga, faras, matura, etc., pleaca politia locala si fix 15 metri mai incolo cainele face si detinatorul nu strange. La ce foloseste sa ai cele mai sus enumerate? Cum faci legatura intre prezenta unei pungi, faras, matura si faptul ca detinatorul va strange? ….sau a avea o punga, un faras, o matura demonstreaza doar ca le ai? Stima

  2. Dacă nu are pungă, făraș sau mătură, e clar că nu are nicio intenție de a strânge, deci amendă.
    Dacă are punga la el, să zicem că nu e atât de imbecil încât să o poarte doar ca să nu ia amendă… Sper!

    Nu? :)

  3. Urmarind aceasta logica, o persoana merge pe strada cu o punga, un faras, o matura, dar fara un caine……”cu siguranta” a abandonat cainele!…….sau doar demonstreaza ca are o matura, o punga, un faras?….de la mine “asa se vede”.
    Prezumtiile functioneaza la modul absolut doar in cazuri rare.
    Stima.

  4. Ok, reluăm.
    În cazul în care omul e cu câinele în lesă dar fără vreo ustensilă, este cât se poate de clar că nu o să strângă nimic, prin urmare, amendă.

    Dar Dan, hai să gândim puțin mai constructiv. E clar că nu ești mulțumit pe marginea subiectului, hai să căutăm o soluție :).

  5. Cainele nu este in lesa. Nu toti cainii trebuie sa stea in lesa (vezi legea 61/1991, art.2 alin.17). Detinatorul este imbracat in tricou verde. “Cu siguranta” este legionar, sau ecologist…”toata lumea stie asta”…..sa fim putin seriosi. Sunt la fel de pornit pe cei care nu strang…dar nu accept sa fie injositi. Ce ar fi sa controlam la bilete pe toti cei care stau in statia de masina?….”cu siguranta” vor sa circule fara bilet. Nu conteaza ca poate se vor intanli cu cineva acolo, sau poate urca 2 cu si unul din ei are un card care permite validarea a 2 bilete. PREZUMTII….parerea mea. Stima

  6. Dan, o iei personal. Dacă tu strângi căcatul după tine, de ce te simți atacat de acest articol? Tu nu vezi cum arată trotuarele alea?
    Baftă ție că-ți strângi căcatul, dar încă sunt mulți alții care nu o fac iar legea pentru ei nu mi se pare aspră sau deplasată.

    De ce mă tot citezi? Cuvintele mele nu sunt literă de lege. “Cu câinele în lesă” era un mod de a spune, sunt sigur că înțelegi ce am vrut să spun.

    Încerc să-ți înțeleg ironia și frustrarea, probabil te simți însemnat ca o vită. Dar focus, faptul că porți o punga după tine atunci când îți scoți animalul, nu te face vită, din contră.

    În continuare, dacă nu ești mulțumit de lege, vino cu o soluție, poate o să o citească cineva cândva. Faci niște analogii de mă doare mintea și duci discuția într-o direcție care nu ajută.

    “Stimă” – ca să fiu și eu în ton cu tine :)

  7. Imi cer scuze, pentru ca m-ati facut frustrat si vita.
    Aceleasi masuri au mai fost si in alte orase si au fost anulate de Instante, deoarece nu demonstrau nimic. Dar sa jignesti este usor si multumesc ca ati dus contradictia de idei in derizoriu (“cine nu-i cu mine este impotriva mea”). Educatia se face in paralel, persuasiune si pedeapsa. Aceasta reglementare este de 5 ani in vigoare si nu s-a schimbat nimic. A inlocuit HCGMB 243/2005 (parca art.4), care prevedea aceleasi lucruri. 10 ani nu s-a schimbat nimic….. si da. Stima pentru ca scrieti, pentru ca aveti initiativa si mai ales pentru ca luptati impotriva celor care nu strang de pe urma cainilor.

  8. Dan… nu te-am făcut vită, citește atent te rog :)

    Cum spuneam, tu ești cel care duci această discuție, contradicție de idei, într-o direcție greșită. Nu mă înțelege greșit, e bine, generezi conținut, dar cred că spun a 5-a oară? Generează conținut de calitate, vino cu o soluție.

    Te tot plângi aici de câteva ore bune citându-mă pe mine și făcând tot felul de paralele absurde. Totuși, pari un om inteligent…

    De curiozitate, în ce orașe s-au anulat aceste legi? Și… mai important, cum au fost înlocuite?

  9. Paralele nu sunt absurde ci logice. Nu poti face prezumtii cum vrei tu, ca legiuitor. Transmiti mesaj gresit in societate. nu poti confunda obligativitatea obtinerii unui permis de conducere, spre ex., cu detinerea de punga pe domeniul public. Inca odata imi cer scuze. Ma voi opri din comentarii…..si Nu, nu sunt inteligent. Sunt un om normal, care prefera sa nu isi bata joc statul de mine prin cerinte/prezumtii absurde. Stima

  10. Aștept noul regulament din Cluj.

    Bun, deci posesorul de câine care intră în parc și nu are la el punga, să fie lăsat în pace. Asta e soluția ta la atâta amar de căcat. Băi… e trist în pana mea.

    Că tot am vorbit despre soluții…
    La lipsa pungii, eu le-aș da măcar o mustrare verbală. Iar în scop educativ, dacă aș vedea cretinul cum își lasă căcatul acolo, l-aș arunca undeva pe un zid al rușinii plus o amendă usturătoare. O sancțiune de 400 lei mi se pare foarte mică în cazul în care se renunță la obligativitatea măsurilor de igienă.

    Nu-ți mai cere atâtea scuze, e penibil chiar și din ironie. Nu e nevoie să mă respecți în halul ăla.

    Îți mulțumesc pentru vizită și hai să ne revedem când se hotărăște / schimbă ceva, căci momentan legea e scrisă deja iar noi vorbim în gol. Tu mai mult, dar ai și dreptate pe alocuri :)

  11. Referitor cu ce a fost inlocuita legislatia…..cu nimic; exista deja.
    HG 857/2011, art.12 lit.c – depozitarea dejectiilor, coroborate cu legea 95/2006 si abandonarea dejectiilor sunt reglementate prin OG 47/2005, art.4 si 5. Legislatie exista si amenzile sunt intre 1500 si 3000 lei; doar sa le puna in aplicare. Alt oras in care s-au anulat aceste norme este Brasov……dar nu reusesc sa gasesc stirea, sau chiar Sentinta. Ca idee am dreptate complet, nu pe alocuri. Sa ai o punga asupra ta, demonstreaza doar ca o ai si in nici un caz ca vei ridica dejectiile cainelui.Stima.

  12. Dar n-am zis niciodată ce demonstrează faptul că ai punga la tine. Ziceam doar ce intenții au cei fără pungă sau mai bine zis, n-au.

    Să fim serioși acum, stăpânii de animale care n-au punga la ei, nu fug repede la magazin, în parc fiind, să-și cumpere ce trebuie, pentru că ce crezi, surpriză! I s-a căcat câinele iar el nu a știut că se va întâmpla asta…

    Tu spui că cel care are punga, e posibil să nu strângă.
    Eu spun că cel care n-are punga, are șanse mai mari să nu strângă decât cel care are punga. E drept, amenzile ar trebui să se aplice pe fapte.

    Ești de acord cu o mustrare verbală în lipsa pungii? Sau să nu se permită accesul pe spațiile verzi dacă nu și-au luat măsuri de igienă? Atenție, nu amendă. Din moment ce nu ai nimic la tine și ești în parc pe iarbă, cum o să strângi căcatul?

    Iar pentru cei prinși cu căcatul în aer, amenda de minim 1500 de lei mi se pare fix ce trebuie. De asemenea, aici ai rezona și cu un zid al rușinii?

  13. Initiativa e buna si este chiar aplicata. Eu am observat-o in Drumul Taberei. In jurul unui parc de cartier exista niste domni politisti de vin si te intreaba de punguta. Nu sunt sigura ce se intampla daca nu ai. Eu am avut cu exceptia unei singure dati cand doar ce….o folosisem . Evident ca a fost amuzant sa-l iau de mana pe om si sa-i demonstrez ca am avut dar…s-a consumat deja. Intrebarile ce au urmat au fost de domeniul penibilului. De atunci imi luam cate 5 la mine. Sa fim siguri. Anyway, ideea e ca acolo chiar si cu aceasta regula aplicata, tot murdar in ultimul hal este. Dupa ploaie, aluneci in “bucurii”. Imagineaza-ti ca tu ca si proprietar de patruped strangi dupa el. Dar daca ceilalti nu o fac, ajungi sa te intorci in casa cu bocancii plini si cainele murdar. E superb.

    Plus ca mai e un aspect. Exista o lege clara care explica cum ca anumite rase trebuie obligatoriu tinute in lesa cu botnita. Eu personal am vazut 4 politisti vara trecuta in N Grigorescu cum au luat 2 baieti minori la sectie pe motiv ca ai lor caini nu aveau botnita. Au vrut sa ma ia si pe mn zicandu-mi ca rasa cainelui meu e periculoasa. La intrebarea ce rasa e, nu au stiut sa raspunda. Cand i-am intrebat ce rase sunt considerate periculoase, iar nu am primit raspuns. La final m-am ales cu amenda pt ca in timpul discutiei cu politistii ( discutie de cam 40 de min in mijlocul verii) cainele meu s-a pus la umbra unui copac, pe iarba. Exista un semn “Nu calcati iarba”. Asadar, trebuie sa avem un pic de grija cu vanatoarea de vrajitoare. Unii dintre ei nu au discernamantul sa inteleaga ce se vrea obtinut de fapt.

    Din experienta mea, tot noi intre noi ne educam cel mai bine. Eu am mai intins pungute altor stapani zambindu-le si spunandu-le ca si mie mi s-a mai intamplat sa uit pungutele acasa.

  14. Da Ioana, sunt polițiști total pe lângă lege. Măcar noi o mai bâjbâim, dar ei nu au decența să citească ce aplică. Iar la faza cu “Nu călcați iarba” cred că-i puneam punga-n cap… Sper doar ca exemplele astea negative, de oameni ai legii pe lângă lege, să fie niște cazuri izolate.

    Oricum o dăm, e clar ca legea asta nu este eficientă. Cum spui și tu, după ploaie ies ca ciupercile. Și din cauza nesimțiților care nu strâng după ei, sunt priviți cei ceilalți stăpâni de animale la fel de îndoielnic. Nici asta nu este corect.

    De asta tot zic, ne trebuie soluții… Legi bune aplicate corect.

    Asta cu educatul între noi, o zici tare bine. Felicitări pentru îndrăzneala de a-ți oferi punga :)

    Ce câine ai?

  15. Referitor la lipsa pungii…nu este treaba legiuitorului cum strang dejectiile. Treaba legii este sa reglementeze si sa sanctioneze. Mustarea verbala este fix o frectie. Treaba cu zidul rusinii, la ce nivel de nesimtire s-a ajuns, nu va functiona, din nefericire. Eu sunt pentru amenda, dar nu pentru masuri aberante. Nu ai strans…..bafta ta; 3000 lei amenda.
    Pentru Ioana – da si eu si fiica mea am luat amenda pentru ca eram cu cainele pe iarba. Cand au vrut sa le arat punga, sau alte bazaconii de genul asta, am refuzat si le-am recomandat sa dea amenda si pe asta. Nu au vrut. Intru in continuare pe iarba cu cainele, cu toate ca exista lege si nu ma refer la HCGMB 120/2010, anexa 1, art. 34 alin.1 lit.b ci la legea 24/2007 art 21 lit.m. Consider ca a limita dreptul unei persoane de a intra pe iarba pe motiv de animal de companie este discriminare. Stima

  16. Am un doberman. Mie partea cu iarba mi s-a parut stupida pentru ca eu nu doream sa fiu acolo. Am fost oprita pe strada de ei si am stat sa dicutam. Eram pe trotuar insa cainele ( inca in lesa) s-a pus pe iarba. Mie nu mi s-a parut asa mare incalcare a legii. Eu am considerat ca am fost amendata pentru ca nu am fost de acord cu ei si le-am demonstrat ca nu stiu despre ce vorbesc. In mintea mea e normal ca eu sa stiu legea referitoare la stapanii de caini. Aveam cainele microcipat conform legii, umblam cu carnetelul dupa mine, etc. Ei habar n-aveau. Dar in schimb luau copii minori de pe strada sa-i duca la sectie. Ceea ce mi se pare inacceptabil. Erau speriati si ar fi fost de acord cu orice. Nu se face. Cred ca asta s-ar intampla si cu o posibila aplicare a unei amenzi pentru pungute. Se vor duce la batrani, la fete si la copii. Un barbat in toata firea nu cred vor aborda :) ( vezi controlul de bilete din RATB )

  17. Mamă, mamă, dita-i câinele ce ai :))
    Nici eu nu-mi imaginez un polițist să se ducă să-i dea amendă unui bărbat de 2m. Iar în parcuri ajung numai polițiștii mai sfrijiți din ce am văzut. Cred că-i o pedeapsă pentru ei – nu ai fost cuminte, azi dai 10 amenzi “punguța”.

    Sunt curios de părerea unuia ce a luat amendă pentru pungă.

    Dan tu ce câine ai?
    Deci am concis, amenda de 3000 de ron aplicată celui care face 3 pași de la fața locului? Ca să fiu și eu cârcotaș, poate spune că nu a văzut… :)

  18. Mai e si alt aspect. Ar trebui sa nu mai fie voie sa plimbi cainele fara lesa sau sa-i dai drumul liber in spatii neamenajate. El se duce putin mai incolo si-si face treaba si stapana sta cu ochii-n telefon. Asa in lesa, nu are scuza ca nu vede :) Ma rog, treaba cu tinutul in lesa are infinit mai multe aspecte si argumente :)

  19. West Highland White Terrier
    Pt. Ioana – “ai grija ce iti doresti….”

  20. Ca posesor de caine , in cazul meu huskey , imi strang rahatelul catelului de fiecare data cand il plimb , tot articolul in sine ar fii si constructiv probabil cu 3 conditii : 1 ) Legea sa fie scrisa intr-un mod mult mai clar , cei care o aplica sa o inteleaga si sa numai faca abuz din prostie , 2) Cei care au scris acest articol sau cei care dati like-uri sau comentati , si este cazul of course , sa nu mai folositi atatea adjective sau cuvinte menite sa imparta oamenii in 2 tabere , cum am vazut mai sus iubitorii de animale…. ciobani de animale….. si alte lucruri de genul… incat dintr-o discutie bazata pe argumente si fapte sa produci animozitati si sa inceapa lumea sa se certe… doar ptr ca sunteti unii dintre voi prea frustrati..incat faceti abuz de libera exprimare , 3) lumea sa fie mai simtita din adevaratul sens al cuvantului din toate punctele de vedere , acum ca sa fiu si eu cioban .. pun urmatoarea intrebare … multora care sunteti ipocriti .. cati dintre voi v-a aruncati fiecare chistoc de tigara…samanta..ambalaj…la spatiile amenajate in acest sens ? Cati dintre voi lasati curat la munte .. cnd mergeti la un gratar la padure ? cati dintre voi a-ti incercat sa luati legatura cu primaria vietii a regelui RN , in legatura cu duhoarea emanata de lacul ior vara .. in acele “Rare” cazuri cand era plina de toate mizeriile … cati dintre voi v-ati lasat copilasii de exemplu sa se pise la stalp..copacel..boschet…. nu de alta dar .. ma plimbam cu a mea prin ior , si am vazut atat tinerei care isi arunca sticlele si pungile de seminte pe jos..am vazut si munti de seminte facuti in dreptul banciilor..am vazut si mame si tati care isi indrumau copii sa se pise pe copaci si in boscheti sau la margine de drum desi o toaleta publica era la o distanta de 50 de metri … probabil din lene si in acelasi timp am vazut si foarte multi alti oameni care asistau la aceste lucruri insa absolut nici unu nu zicea nimic unora li se parea chiar amuzant .. de revolutii si marsuri spuse pe net sau la un suc cu prietenii sunt satul..spuneti ca vreti curatenie..ca vreti sa traim intr-o societate civilizata..incepeti cei care va simtiti si sunteti in aceasta situatie .. cu voi insiva .. sa imi scuzati poliloghia .. dar ma scarbeste ipocrizia si prostia pe care o denota unii .. unii dintre romanasii mei dragi si scumpi care sunt primii sa jigneasca..sa isi refuleze frustrariile…dar nu fac nimic concret … in afara sa atate lucrurile pe net .. la fel a fost si cu protestele impotriva rosiei montane… multi erati revolutionari..dar din spatele calculatorului cu mana in pantaloni .

    o solutie ar fii o mediatizare mai mare a acestui lucru si o campanie in acest sens insa pentru absolut toate cazurile ce tin de igiena… nu doar ptr caini…. si stapanii lor .. ci si ptr gunoiul aruncat .. o idee constructiva ar fii sa se infinteze o asociatie nationala de lupta anti (mizerie,criminalitate,infractiuni) ca si neighbors watch din Anglia , cu cetateni desemnati si abilitati prin isigne si in colaborare cu politia sa poata sa faca uz de ceea ce au si sa incerce sa previna aceste lucruri si nu numai .

  21. Un alt frustrat cu un blog de idem titlului. Din ce observ tu ai incadrat toti posesorii de animale, un termen general, termenul corect ar fi fost animale de companie sau detinatori ai cainilor de companie. Intradevar romania este o tara mai mult decat civilizata, lesa cainilor fiind un accesoriu obligatoriu, recent intors din Barcelona un oras la limita degradarii am observat cu stupoare ca marea majoritate a cainilor se plimbau nestingheriti pe langa stapanii lor fara nici o lesa. Ba chiar mai mult de atat am fost mai mult decat dezgustat in momentul in care am vazut in cadrul unui mall un caine. Asta este toleranta de care da dovada mandrul si demnul neam romanesc care prin truda si sudoarea lui a adus tara pe culmi nebanuite, suntem intradevar un neam primitor. Sunt mai mult ca sigur ca poti fi incadrat in categoria acelor romani cu un exacerbat simt civic care nu a luat parte la nici o actiune care itradevar ar putea imbunatati calitatea vietii cetatenilor acestei minunate tari. Succes in continuate cu minunatul tau blog.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *