Ca să fie clar de la bun început, vă recomand să vizitați acest oraș, are o istorie fascinantă și o să găsiți în Istanbul un cumul interesant de influențe.
Nu voi pune accent pe atracțiile turistice ori vreun top 10 obiective de vizitat în Instanbul. Puteți găsi aceste lucruri foarte ușor pe net.
Scopul meu este să vă atenționez să fiți cu ochii în patru la anumite chestii.
Evident, nu tot ce urmează să citești este o regulă.
Am vizitat orașul timp de 4 zile, într-un grup de 4 oameni, spre finalul lui februarie 2016, într-un hotel de 4 stele – Istanbul Royal Hotel, din Fatih.
Mare atenție la magazine
La un moment dat, fetele au decis să intre într-un magazin ca să-și cumpere un ruj. S-au uitat, au testat, au decis să cumpere unul.
La casă, vânzătoarea a început să gesticuleze haotic din mâini, dând de înțeles că trebuie să-i plătim două rujuri pentru că, spunea ea pe limba ei, sunt două locuri libere pe raft, deci lipsește unul.
S-a continuat cu o discuție penibilă în care ni s-a cerut să le arătăm ce avem prin buzunare, genți, portofele, iar noi să cerem să-și verifice camerele de supraveghere și să cheme poliția.
La un moment dat au confirmat că vine poliția, dar nici vorbă de așa ceva, venise șeful magazinului care după ce a ascultat ce are de spus vânzătoarea, a decis să ne dea afară din magazin sub amenințarea că dacă mai călcăm pe acolo, o să fim arestați.
Ulterior, vorbind între noi, am ajuns la concluzia că vânzătoarea spera să stoarcă niște bani de la noi iar șeful probabil nu știa despre asta.
Evident, ne-a deranjat și reacția șeful bazată doar pe spusele vânzătoarei și pe faptul că suntem români.
Nu au chemat poliția pentru că probabil camerele erau puse doar de formă, iar magazinul sigur nu avea acte pe toată marfa și probabil erau și fakeuri.
Sfatul meu aici este să fiți cu ochii în patru, atenție la om să fie ce pretinde că e, iar atunci când ridicați sau puneți înapoi un produs să o faceți cât se poate de vizibil, eventual anunțat.
Magazinul se numește New Well, e localizat aici, chiar la bulevard cum mergi liniștit pe trotuar. I-am surprins la două zile după eveniment, cu parfumurile în mână încercând ademenească trecători.
Mare grijă la lustrangii ambulanți
Pe scurt, am plătit echivalentul a 75 lei unui șmecheraș turc care s-a oferit să ne lustruiască papucii pe gratis :).
Evenimentele s-au desfășurat în felul următor:
- noi mergând pe o stradă, în fața noastră lustrangiul
- lustrangiul își scapă peria, deși face zgomot, nu se întoarce
- noi atenționăm omul, își recuperează obiectul muncii, ne mulțumește cu plecăciuni
- la vreo 30 de secunde, auzim din spate, sir! sir! come! come! – limbajul trupului spunea că vrea să ne întoarcă favoarea
- mă întorc, se apucă de lustruit, mă întreabă de unde sunt, se chinuie să-mi explice că are o viață mizeră, soție, copil mic, Ankara, atentate, etc
- între timp se apucă și de papucii prietenului meu
- la final dăm să-i oferim din bun simț 5 lire
- “no! no! sir! naintiiiin” – înțelegem 19 și iar simțim cum ne afundăm într-o situație penibilă
- ok… fie, prietenul meu avea o hârtie de 50 de lire, “lustrangiul” o ia și o bagă bine în geacă
- se uită apoi la mine: “come! give! nainti! nainti! nainti! for my child” – înțelegem abia acum că vrea 90 de lire
- noi dezaprobator ne resemnăm că e clar că nu mai primim niciun rest și plecăm
- el încearcă să schițeze că e nemulțumit
Ne-am dat apoi seama de scenariu și de cât de bine a jucat omul cartea, mai puțin partea cu victimizarea. A mizat pe demnitatea noastră și pe o foarte bună tehnică de negociere.
Toate astea s-au întâmplat pe undeva pe lângă Moscheea Albastră, pe o stradă lăturalnică și nu, nu departe de civilizație.
Ceaiul
Dacă ești invitat într-un magazin să guști un ceai, uită-te la om căci sunt șanse extrem de mari ca ceea ce vei gusta să nu fie și ceea ce vei cumpăra.
Lăutarii
Te cântă de nu te vezi dacă stai la masă și nu faci niște gesturi dezaprobatoare. Noi am reușit să-i evităm.
Oamenii în Fatih
Comerț cu japca, efectiv trag de tine, se bagă în față, etc. Nu se dau cu deodorant. Sunt restaurante în care o să te simți prost ca român sau în care, înainte să achiți nota, se vine peste tine să ți se spună că trebuie să lași bacșiș.
Ne-am simțit bine aici la cafea / narghilea și aici la masă.
Standardele hoteliere
Dacă în România un hotel are 2, 3 stele, în Turcia sare la 4. Nu e deranjant, dar ține cont atunci când alegi cazarea.
Piața Taksim și împrejurimile
În ultima zi, ne-am gândit să vizităm și Palatul Dolmabahce. Știu, trebuia să fie în prima zi, asta e :)
Palatul era închis, dar am fost foarte inspirați și ne-am hotărât să vizităm și Piata Taksim.
Ne-am schimbat radical părerile. În această zonă oamenii au bun simț, nu trag de tine nici fizic, nici verbal, prețurile sunt decente, shaorma buuună, rahat buuun.
Tot în această zonă, un turc a observat că nu avem card de călătorii pentru o tură cu tramvaiul și a venit după noi oferindu-se să ne ajute.
Da, știu o să spuneți că românii nu știu altceva decât să critice. Nu, scopul acestui articol este să vă avertizeze.
Așadar, recomand Istanbul, dar nu Fatih.
Am stat o saptamana in Istanbul, in Sultanahmet (la 2 minute de mers pe jos de moscheea albastra).
– nu am fost la shoping in magazine, ci in mall :)
– sunt din Bucuresti, deci sunt invatat cu tepe gen lustragii, “sefu’ ti-a cazut un inel” etc. etc.
– comertul cu japca este modul levantin de comert. In Kusadasi erau chiar magazine pe care scria “hassle free shopping”. Te obisnuiesti repede sa zici nu.
– ceaiul turcesc nu e cu nimic mai special decat alte ceaiuri. Ceaiul “de mere” se gaseste in bazarul de mirodenii, eu am luat “la kil”.
– cele mai bune restaurante sunt pe stradutele laturalnice si arata ca niste bombe dubioase. Cu toate astea sunt pline de mancaruri traditionale turcesti pe bune.
“Intai intrebam si apoi voiajam” (copyright)
Sunt curios ce s-a întâmplat când ai fost, căci mie piața din Fatih mi s-a părut cea mai mișto prin care am fost. Vânzători amabili și liniștiți.
De mâncat am mâncat în Fatih la Siirt Seref Buryan – un loc cunoscut pentru Buryan kebap și a fost una din cele mai bune locuri din Istanbul pentru mine. La egalitate cu Sehzade Cag Kebap sau Zubeyir, de ce nu și Durumzade, deși Durumzade nu se poate numi chiar restaurant.
Ceaiul de mere este o țeapă turistică. Țeapă în sensul în care nu e făcut din mere și nu vezi turc în apropierea lui. Singurul ceai este ceaiul turcesc (negru), care e efectiv peste tot. Practic se pun în pahar ceai negru care naiba știe de când fierbe (destul de amar) și apă fierbinte, pentru a-l dilua.
Probabil experiența legată de mâncare se îmbunătățește dacă faci un pic de research înainte. Problema mea că locurile mele de must-eat sunt din ce în ce mai multe :)
Nu mi-aș fi imaginat că și într-un magazin se poate întâmpla ce ai scris la început, dar na. Bine că n-a fost mai rău. Mersi de info.
Un mare NU este acela de a inchiria o masina. Evitati acest lucru in Instambul.
mi s-a facut realmente frica sa ma duc in Istambul. :)
Bag de seama ca sunt multe lucruri ce NU trebuie sa le faci in Turcia. Ms pentru sfaturi, sunt binevenite!
Sper sa pot ajunge si eu in cel mai scurt timp.
am fost acum 3 ani in instambul orice cursa cu taxi era 20 de dolari curse de maxim 2 km http://ursulla.ro/contact-ursulla.html
Am fost in Istanbul de foarte multe ori,mergem cam de 2 -3 ori pe an , este orasul in care “dam o fuga” cand vrem sa ne relaxam si pentru cumparaturi.Niciodata,dar niciodata,nu am fost agresati de comercianti sau inselati,dimpotriva am fost ajutati mereu cand am avut nevoie: obiective de vizitat ,magazine de haine…receptionerii din hotel ffff draguti( recomand River hotel,Marcello hotel,Martinez hotel ,Viva Old City hotel). Vizitati Istanbulul si nu o sa regretati ,noua ni s-a parut magnific si colorat .
Cam scump acolo !